Festes i tradicions

La Fira

Romeria a Santa Ana a Pelegrinyó (Maig): 

El primer diumenge del mes de maig, els antics pobladors de Pelegrinyó, organitzaven una missa per a tots a la plaça del mateix poble. Encara avui, després de la celebració religiosa, es reparteix la tradicional coca a tots els assistents.

Sant Isidre Llaurador (15 de maig):

El dia 15 de maig, tradicionalment, se celebra la Festivitat de Sant Isidre, patró dels Llauradors; una festa molt arrelada a Alcampell, on habitualment és un dels festius del calendari local i que celebra la processó d’aquest Sant al matí i a la tarda, l’Associació d’Ames de Casa i la Cooperativa Agrícola d’Alcampell organitzen conjuntament una sardinada popular.

Santa Margarida (20 de juliol):

L’antiga Festa Major d’Alcampell, reconvertida en Festa de Quintos i durant alguns anys deixada de celebrar, actualment torna a celebrar-se com a recordatori de la Festa de Quintos, sota el nom de Festa Jove.

Sant Ramon Nonat (31 d’agost):

El 31 d’agost és el dia del patró d’Alcampell, Sant Ramon Nonat. Aquesta Festa es traslladà al patronat de Sant Ramon per tal d’evitar que la Festa Major trobés a la població en mig de les tasques del camp relacionades amb la sega. Actualment, els actes al voltant d’aquesta Festa s’allarguen pràcticament durant una setmana al voltant del dia 31.

Fogueres

Tradicionalment són tres les fogueres que se celebren – Sant Anton (16 de gener),  Sant Sebastià (19 de gener) i la Immaculada (7 de desembre)-, cadascuna corresponent a un dels tres pilarets del nucli urbà. Els veïns del carrer o carrers propers al pilaret les encenen, davant de la imatge del Sant, la vespra de la seva celebració.

Sant Josep

Cada 19 de març se celebra una petita romeria fins al seu pilaret, on, després de la missa, es reparteix coca i xocolata.

Setmana Santa

Com en tantes altres poblacions del nostre territori, són diversos els actes tradicionals que se celebren durant la Setmana Santa, sent el més destacat de tots la processó del Divendres Sant.

La Fira

Recuperada fa uns pocs anys per l’Associació d’Ames de Casa, ara se celebra durant el pont de començaments de desembre, aprofitant els dies festius. Tradicionalment, la Fira se celebrava el 19 de desembre, i servia als habitants d’Alcampell per abastir-se d’aliments, parament, roba de llar, animals…i pràcticament qualsevol útil diari.

Aquesta renovada Fira té la seva versió de primavera, amb el Mercat d’Artesania del mes de maig.