Club de Lectura – Sessió 4

0
717

La muerte de Amalia Sacerdote de ANDREA CAMILLERI

 

Els membres del Club de Lectura tenen una cita el proper 28 de desembre, a les 21:00 hores. El llibre escollit en aquesta ocasió és "La muerte de Amalia Sacerdote" d'Andrea Camilleri. Obra guanyadora de la segona edició del Premi Internacional de Novel · la Negra RBA, que constitueix una autèntica raresa en el gènere de la novel · la negra, ja que en ella no només no hi ha detectius, sinó que aquells que investiguen fan tot el possible per no resoldre el cas .
 
El conegut popularment com "Crimen del Garlasco"-un fet real bastant famós a Itàlia per la gran repercussió que va tenir en els mitjans de comunicació-li serveix a Camilleri com a punt de partida per crear la novel · la. Construïda a partir de notícies seguides a la premsa, és una completa radiografia social d'un món regit per la hipocresia i la covardia. Un món endèmicament corrupte, en el qual tots compren i fan xantatge amb el que tenen, sigui poder, informació o sexe. "La mort d'Amalia Sacerdote" no és només una novel · la sobre la corrupció política, sinó també sobre la fidelitat a l'ordre establert: els titelles de la televisió, la farsa dels advocats, els ardits del fiscal, la desaparició de les proves, el misteriós amant d'Amalia i, per descomptat, l'alt preu de negar-se a mirar cap a un altre costat.
 
Andrea Camilleri va néixer a Porto Empedocle, Sicília, el 1925. Durant més de quaranta anys s'ha dedicat al guió ia la direcció teatral i televisiva, debutant com novel · lista el 1978 amb un conjunt de novel · les històriques. La notorietat, però, l'ha assolit amb la publicació d'una sèrie de llibres de gènere policíac centrats en el seu personatge Salvo Montalbano (nom atorgat en homenatge a l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán), portats a la televisió.
 
Camilleri mostra en les seves obres policíaques un intens retrat de la societat siciliana, retratada mitjançant un lèxic viu ple alhora de dialectalismes i referències enigmàtiques, estil que li serveix per oscil · lar entre el còmic i el grotesc, el ridícul i la tragèdia.
 

SINOPSIS de  “La muerte de Amalia Sacerdote”

Michele Caruso, director de la RAI a Palerm, es nega a que l'ordre de processament de Manlio Caputo, fill del líder de l'esquerra siciliana i acusat de l'homicidi de la seva nòvia Amalia Sacerdote, filla al seu torn d'un notable diputat del partit rival , obriu l'informatiu regional de la tarda: «Aquesta història és perillosa per a tots, també per a qui ha de donar la notícia».

I és que «una pura i simple notícia de successos» no és pura ni simple a Sicília, on política, màfia i família conformen una xarxa tan sòlida, que fins a la justícia i el periodisme els dos escenaris en què transcorre aquesta magistral novel · la estan a seu servei. I en què uns i altres confabulen, no per trobar la veritat, sinó per amagar-la.
 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here